Έρευνα: Ποιο κοινό φάρμακο μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Έρευνα: Ποιο κοινό φάρμακο μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

Μπορεί η διαδεδομένη ασπιρίνη να συνδράμει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού; Mε βάση ευρήματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, η χρήση της  ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου του μαστού, ενδυναμώνοντας τα αντικαρκινικά φάρμακα και κάνοντας τους όγκους πιο ευάλωτους σε αυτά. Η έρευνα στηρίζεται στην πεποίθηση πως η γνωστή μας ασπιρίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων, ενώ οι δοκιμές στο εργαστήριο έχουν ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα.

Η ομάδα του Christie NHS Foundation Trust, στο Μάντσεστερ, υπό την ηγεσία της δρος Αν Αρμστρονγκ, άρχισε ήδη κλινική δοκιμή σε ασθενείς. Περίπου 8.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού στη Βρετανία ετησίως. Πρόκειται για έναν λιγότερο συνηθισμένο αλλά συχνά πιο επιθετικό τύπο καρκίνου, που εμφανίζεται κυρίως σε νεότερες γυναίκες. Οι όγκοι στερούνται υποδοχέων που έχουν ορισμένοι άλλοι καρκίνοι του μαστού, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες θεραπείες δεν λειτουργούν. «Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι καρκίνοι του μαστού καλά στην ανοσοθεραπεία. Η δοκιμή της χρήσης ενός φαρμάκου όπως η ασπιρίνη είναι συναρπαστική, επειδή είναι τόσο ευρέως διαθέσιμη και φθηνή στην παραγωγή», δήλωσε στο BBC η δρ Αρμστρονγκ.

Στην κλινική δοκιμή, η οποία χρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now, σε ορισμένους ασθενείς θα χορηγηθεί ασπιρίνη καθώς και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για ανοσοθεραπεία, πριν κάνουν χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.

Αν τα αποτελέσματα αποδειχτούν επιτυχημένα, υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές στον δευτερογενή τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, όπου τα καρκινικά κύτταρα που ξεκίνησαν από το στήθος εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη του σώματος. Η δρ Αρμστρονγκ ανέφερε πως η ομάδα της ελπίζει ότι «η δοκιμή θα δείξει ότι, όταν συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία, η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και τελικά να προσφέρει έναν ασφαλή νέο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

«Οι 8.000 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού στη Βρετανία κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν την τρομακτική πραγματικότητα των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών. Πρέπει επειγόντως να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στον Guardian ο διευθυντής έρευνας στην Breast Cancer Now, δρ Σάιμον Βίνσεντ. Ο Δρ.Βίνσεντ επισήμανε πως η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί βοηθήσει ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές από την επικίνδυνη ασθένεια. Οι μελέτες θα συνεχιστούν για τη διεξαγωγή περισσοτέρων και πιο συγκεκριμένων συμπερασμάτων.

Πηγή εδώ

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like

<