Μάρτιος: Καλό Μήνα!!! – «Μαρτάκι ή μαρτιά»…..το βραχιολάκι του Μάρτη.

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Μάρτιος: Καλό Μήνα!!! – «Μαρτάκι ή μαρτιά»…..το βραχιολάκι του Μάρτη.

 «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». 

“Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει”.

(λαϊκές παροιμίες)

Η λαϊκή παράδοση θέλει τον ήλιο του Μαρτίου να καίει και να μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Η μαυρίλα σήμαινε ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα.  Για να αποτρέψουν λοιπόν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «Μάρτη ή Μαρτιά», ώστε να προστατεύσουν τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο να μην καούν.Τον εφτιάχναν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούσαν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Ο “ΜΑΡΤΗΣ ή ΜΑΡΤΙΑ”
Ένα παμπάλαιο έθιμο, φτιαγμένο από δύο κλωστές, μια άσπρη και μία κόκκινη, στριμένες μεταξύ τους, που συμβόλιζαν την αγνότητα και τα χαρά. Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή που   συμβόλιζε την αφθονία.
Επίσης πίστευαν πως ο συνδυασμός του κόκκινου με το λευκό συμβόλιζε την αυγή και ότι συναντάται στη δεισιδαιμονία και αποτρέπει το κακό.
Σε ορισμένες περιοχές το “μαρτιάτικο” βραχιολάκι το φορούσαν στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. “Μαρτάκι”ομως δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι,σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Άλλου το βραχιολάκι αυτό το έβγαζαν στο τέλος του μήνα μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια, και τον αφήναν σε κλαδιά για να τον πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή της φωλιάς τους, ή τον κρεμούσαν σε τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
 Σε άλλες περιοχές το “μαρτιάτικο” βραχιολάκι θεωρείται ιερό από τη λαϊκή παράδοση που δεν είναι πρέπον να πεταχτεί. Για αυτό το φορούσαν μέχρι το Πάσχα και το έδεναν στην Αναστάσιμη λαμπάδα για να καει ή το έκαιγαν στις φωτιές που άναβαν για να κάψουν τον Ιούδα.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ:
Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης).
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του από  την Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι,ενώ οι αρχαίες Ελληνίδες στόλιζαν με αυτό το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Παρά τις αρχαιοελληνικές του ρίζες και λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς που  γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες, το έθιμο αυτό με το πέρασμα των χρόνων έπαψε να είναι μόνο ελληνικό.
Το έθιμο του “Μάρτη”έχει  διασπορά και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Στα Σκόπια με την ονομασία “Μάρτινκα”και στην Αλβανία ως “Βερόρε”. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται “Μαρτενίτσα”. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα», που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η “Μαρτενίτσα” λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.
Στη Ρουμανία το ασπροκόκκινο στολίδι του Μάρτη έχει την ονομασία “Μαρτιζόρ”. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της.
MΠΟΡΕΙ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ “ΜΑΡΤΑΚΙΑ” ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ Ή ΣΧΟΙΝΑΚΙΑ ΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ, ΑΦΟΥ Ο ΜΑΡΤΗΣ ΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΚΑΚΟΥ» ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ  ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ “ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ” ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…!!
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like